Tíz hónap és a baguette,

avagy Dorá további kalandjai

Part 2- az első, majdnem igazi hétfőm

2016. szeptember 05. 18:16 - domdori

Meg volt az első francia óránk is az egyetemen… nagyon büszke vagyok magamra, mert 7 csoport közül a 2. legerősebbe kerültem (ezelőtt nem volt még idegen nyelvvel ilyen tapasztalatom :D). Ez összesen 3 hétig fog tartani, amíg nem kezdjük el az önkéntességet. A csoport fele ázsiai, főleg kínai kislányokból áll (kislányok, mert mindannyian kb. 18 évesek, és 14-nek néznek ki) illetve, végre találkoztam egy elhízott kínai lánnyal is, ami igen ritka és számomra különleges látvány. A legnehezebb számomra ez alatt a 3 óra alatt az ő nevük kiejtése volt, de ezt hamar fel is adtam… esélytelen! Párosával kellett egymást bemutatnunk egy előzetes beszélgetés, jegyzetelés után, nem tudom, hogy az én hibám volt -e, de a leányzó mindent összekevert, amit hallott és írt, és egy teljesen más életutat mesélt el, mint az enyém :D Mivel nem illett volna beleszólnom, így most kb. a csoportnak az a képe rólam, hogy itt vagyok Franciaországban, 10 éve tanulok franciául, de még mindig nem megy, ezelőtt a reklámszakmában dolgoztam 4 évet, ebből egy keveset Cipruson, szabadidőmben mindig swinget táncolok, vagy pedig éppen Horvátországban töltöm napjaim.

A franciák informális kapcsolat esetén, úgy kérdeznek rá a családi állapotodra, hogy „ a szüleidnél laksz még?” Ezt ma tanultuk meg, saját nyelvre lefordítva ez elég más, viszont bátran alkalmazták, aminek az lett a vége, hogy mindenkiről kiderült egy szép kerek mondatban, hogy rohadtul egyedülálló, és a szüleivel él (de szerintem ennek nem ez lett volna a lényege, ellenben tök kínos volt :D).

Az órák után, délután részt vettünk négyen, a többiekkel egy megbeszélés félén, a helyi „fiatalok tanácsadó irodájában” (elég hülye fordítás), akik az itt tanuló, vagy csak valamiért itt tartózkodó külföldi diákoknak csinálnak programokat, segítenek elhelyezkedni, munkát találni stb. Egy nagy, és szép iroda, nekem az egész légkör nagyon tetszett. Mindenki irtó jó fej és segítőkész. Ismertették velünk a következő kb. 2 hét programját, amiken mi is ingyen részt vehetünk. Ezt az egészet a helyi önkormányzat finanszírozza, és egy baromi jó kezdeményezés. Mivel a rendes önkéntességünk a saját szervezetünknél csak októbertől kezdődik, így addig nekik fogunk segíteni néhány esemény alkalmával. De ami szuper, nekünk semmi sem kötelező, viszont mindent szabad! J Irtó jó programok lesznek, mint például mozis események, színház, opera, lesz egy „vizes est”, ahol egy csomó vízi sportot kipróbálhatunk, főző est, kiállítások, múzeumi látogatások, megnézhetjük a helyi operát a színfalak mögül stb. Ahogy láttam, imádják az esti programokat is, úgyhogy sok közös estét tölthetünk együtt a helyi és külföldi fiatalokkal. Ezek a tervek és programok az elkövetkezendő 2 hétre már elmondva is fárasztók voltak, viszont nagyon izgalmasnak tűnnek, és már alig várom őket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://doriesszentistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr9011679117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása